• prostor.jpg
  • sac.jpg
  • vino.jpg
  • vjetreica.jpg
  • zavala.jpg

Stara željeznička stanica

Gostionica Zavala smještena je u novoobnovljenoj zgradi stare željezničke stanice koja je izgrađena davne 1903. Potkraj 19.st. Austro-Ugarska je započela s izgradnjom južne mreže uskotračnih pruga na području Bosne i Hercegovine koje su povezivale jadranske luke u Dubrovniku, Metkoviću i Zeleniki s gradovima u zaleđu i prugama u srednjoeuropskim zemljama. Popularni „Ćiro“, poznat po svom karakterističnom zvižduku, uvijek obavijen gustim oblakom dima i vodene pare 75 godina je povezivao Zavalu s Dubrovnikom, od 15. srpnja 1901. kada je pruga svečano puštena u promet, pa do 1976. kada je kroz željezničku stanicu u Zavali prošao zadnji vlak.

Špilja Vjetrenica

Gostionica Zavala smještena je samo 300 metara od ulaza u špilju Vjetrenicu, najveću i najpoznatiju špilju u Bosni i Hercegovini koja je zaštićeni spomenik prirode. Oko 6300 metara istraženih podzemnih kanala, brojne nakupine siga, bogat hidrografski svijet, pojava snažnog vjetra na ulazu u špilju, stalna temperatura zraka i ljeti i zimi, čovječja ribica.... samo su neki od razloga zašto morate posjetiti Vjetrenicu

Špilja Vjetrenica nalazi se na UNESCO-voj listi zaštićenih područja u Bosni i Hercegovini. U njoj je pronađeno više od 200 različitih životinjskih vrsta, a po svom biodiverzitetu među prvim je špiljama u svijetu. Među mnogim arheološkim pronalascima nalaze se i ostatci pećinskog medvjeda i leoparda, dok se starost pećinskih crteža procjenjuje na 10.000 godina.

 

Ukupno je otkriveno oko 6300 metara podzemnih kanala. Speleološke posebnosti ove jedinstvene spilje su magična ljepota, prostrani hodnici i dvorane, brojne nakupine siga, te bogat hidrografski svijet sa brojnim jezerima, nekoliko vodopada, više stalnih potoka i na desetke manjih periodičnih tokova koji teku raznim smjerovima, a ne treba zaboraviti ni pojavu snažnog vjetra na ulazu kao i osjetno strujanje zraka na nekoliko mjesta u unutrašnjosti, čestu pojavu magle u dijelovima Absolonova kanala, kao i davna urušavanja stropova divovskih razmjera.

Dom čovječje ribice

Vjetrenica je, po raznolikosti podzemne faune, prva u svijetu, broji 92 opisane vrste koje su prilagođene samo na život u podzemlju i u drugačijim uvjetima ne mogu preživjeti. Među opisanima je i oko 35 vrsta koje su prvi put zapažene u Vjetrenici i to je mjesto njihovog prvog pronalaska (tzv. locus typicus), što je za stručnjake jako važno, jer tu su ekološke prilike koje omogućuju takvim vrstama život. Također, 14 od njih pronađeno je samo u Vjetrenici i nigdje drugdje, čak niti u najbližem špiljskom sustavu. Stručnjaci za Vjetrenicu kažu da je živi muzej, jer su sve te životinje izumrle na površini terena i sada imaju svoje predstavnike samo u podzemlju. U Vjetrenici obitavaju i dvije životinjske vrste sa Crvene liste, čovječja ribica (Proteus anguinus) i gaovica (Delminichthys ghetaldii).

 

Izvor: Eko akcija

FOTO: Iz naše kuhinje...

Loading... Please wait...

FOTO: Apartmani Gostionice Zavala

Loading... Please wait...

FOTO: Ambijent Gostionice Zavala

Loading... Please wait...

FOTO: Čuvari tradicije

Loading... Please wait...

FOTO: Špilja Vjetrenica

Loading... Please wait...